AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Ak zvážujete drevenú terasu pozor na predajcov drevených terasových dosiek

Asi každý dá za pravdu, že drevo nenahradí žiadny iný materiál a nielen v záhrade má určite svoje pevné miesto. Drevo je v porovnaní s inými materiálmi ako napríklad betón, plast, kompozity určite náročnejšie na údržbu  no na druhej strane vytvára nenahraditeľnú atmosféru.

Ak sa jedná o terasové dosky cenovo výhodnou voľbou je červený smrek. Jedná sa o najtvrdšiu z mäkkých Slovenských drevín a je určený do prostredia s opakovanými zmenami vlhkosti a teploty čo ho predurčuje na použitie v exteriéri. Na trhuje už existuje množstvo odolných exotických drevín vhodných na použitie v exteriéri ako napríklad Ipe, Bangkirai, Cumaru, Douglaska, Garapa, Kempas, Massaranduba, Merbau, Teak a iné. Cena červeného smreka je v porovnaní s týmito alternatívami najnižšia. Veľmi vhodný je taktiež Agát. Ten sa však predáva zväčša spájaný - cinkovaním, čo je riziko, že sa spoje po niekoľkých rokoch rozpadnú. Agátové dosky v celosti sú omnoho ťažšie dostupné a cenovo podstatne drahšie. 

Pri kúpe červeného smreka je treba dať veľký pozor na predajcov - dovolím si tvrdiť, že najmä na tých Slovenských! Takmer všetci ponúkajú kvalitu A-B. Je to kvalita, ktorá hovori o tom, že jedna strana terasovej dosky je pohľadová najvyššej možnej kvality "A" a druhá kvality "B" čo je pre terasové dosky postačujúce. Stáva sa, že dodávka tomu nezodpovedá o čom hovorí aj nasledovná skúsenosť.

Pri preberaní tovaru som akurát nemal veľa času a balíky sa z vonku nejavili ako zlé. Až po zaplatení a následnom prekladaní dosiek na iné miesto po pár dňoch som zistil, že nie je všetko v poriadku. Toto čo je zobrazené nižšie v albumoch rozhodne nie je kvalita "A" ani kvalita "B".



Ako predísť problémom?

Najlepšie je ak máte s predajcom skúsenosť. Ak napríklad dodával terasové dosky susedovi, alebo známemu a videli ste ich. Ak takéhoto predajcu nepoznáte pred kúpou drevených terasových dosiek si od predajcu vypýtajte informáciu o zatriedení reziva do kvalitatívnych tried s tým čo je v jednotlivých triedach považované za dovolené a čo nie. Legislatíva totiž na to nemyslí a norma, ktorá by to riadne určovala nie je. Ak sa nejedná o overeného predajcu určite neplaťte vopred, ale až pri prevzatí zásielky. Pri preberaní zásielky si riadne odkontrolujte jednotlivé dosky. Nebojte sa rozobrať balík.

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




 

Komentáre