AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Inžiniering - príprava

Projekt, stavebné povolenie, zameranie, vytýčenie.
Výškopisné zameranie pozemku (na obrázku, číslice charakterizujú nadmorskú výšku)
Svah na ktorom bol náš pozemok sa zdal na prvý pohľad mierny. Na to, aby projektant vedel dom spoľahlivo osadiť sme dali geodetovi vypracovať výškopisné zameranie. Výsledok nás prekvapil. Náš mierny svah mal prevýšenie cca 3 m na šírke 20 m, čo na dome šírky 10 m je 1,5 m a to už nie je málo! Vždy som chcel dom na rovinke ... bez kompromisov by sme sa nepohli.

Výber typu domu
Ak chcete nízkoenergetický, resp. pasívny dom je vhodne voliť jednoduchú dvojpodlažnú stavbu s pultovou strechou najlepšie tvaru kocky (ideálna je guľa). To sa dočítate vo všetkých možných odborných aj neodborných článkoch či knihách. Proste pomer ochladzovanej plochy obvodových konštrukcií z vonkajšej strany k objemu obostavaného priestoru má byť čo najnižší (veľkosť tepelných strát na meter kubický, alebo taktiež faktor tvaru). Odporúča sa faktor tvaru do 0,7. My sme aj napriek tomu chceli bungalow a to minimálne z týchto dôvodov:
  • nie sú potrebné schody, čo uľahčuje výstavbu a pohyb po dome aj v budúcnosti,
  • menej chodieb, 
  • postačuje jedna kúpelňa (pri poschodovom je to otázne),
  • jednoduchší pre svojpomocnú výstavbu (nie je potrebné debnenie, lešenie, rozvody na obidvoch podlažiach),
  • Nie je potrebné zhotovovať betónovú dosku pre prípadné podlažie,
  • lacnejší? Čo sa týka nákladov nenájdete jasné porovnanie.
Na to, aby ste pri poschodovom dome mali k dispozícií rovnakú užitkovú plochu potrebujete mať dom o čosi väčší. To znamená, že ak pri bungalowe máte základovú platňu 120 m2 nie je to to isté ako 2x platňa 60 m2 pri poschodovom dome (schodisko, chodby, "hluché" miesta). Väčšinou sa uvádza, že poschodový dom je lacnejší s čim nesúhlasím. Myslím si, že pokiaľ máte na bungalow dostatočný pozemok je úplne jedno pre čo sa rozhodnete (samozrejme v rozumnej rozlohe). Podľa môjho názoru či už sa jedná o bungalow, alebo poschodový dom, tak v jednoduchosti je nie len krása. Na trhu je v súčasnosti veľké množstvo katalógových projektov, ktoré si môžete zakúpiť. Sami sme prezreli nekoľko stoviek pôdorysov. Neskôr mi všetky pripadali na jedno kopyto. Buď nám nevyhovovala orientácia, pozícia technickej miestnosti, rozmiestnenie izieb alebo bol príliš komplikovaný. Koniec koncov ani cena týchto projektov nie je boh vie aká výhodná. Všetky domy sú projektované na rovinaté pozemky. Videli ste vizualizáciu domu vo svahu? Tých je strašne málo. Nakoniec sme natrafili na stránku "www.domzamilion.com" a bungalov EKO 104. Podorys až na pár veci (prechod do "dennej časti" cez "nočnú") spĺňal naše kritéria ... znova spomínané kompromisy.

Projektová dokumentácia
Keďže sme riešili projektovú dokumentáciu stupňa pre stavebné povolenie a spravili sme viacero úprav. Od autora sme vzali inšpiráciu a miestny projektant vyprodukoval toto:

Pôdorys


Rez

Spolu s domom bude realizovaný aj záhradný domček na náradie


Keďže pôjde o svojpomocnú výstavbu volili sme klasické materiály s ktorými vie pracovať takmer každý murár. Stručný opis domu:
  • Základy: Osobne som chcel stavať na železobetónovej doske na XPS. Keďže v okolí niektorí projektanti a statici o takom niečom ešte ani nepočuli a dom máme vo svahu, čo by situáciu značne skomplikovalo rozhodli sme sa pre klasické základové pásy ktoré poriadne zateplíme.
  • Obvodové murivo: Pre takýto typ stavby je vhodná drevená konštrukcia pri ktorej je možné použiť väčšie množstvo izolácie. Keďže s drevostavbami nemáme žiadne skúsenosti zvolili sme sendvič, a to porobetón hr. 250 mm + EPS 250 mm. V súčasnosti sú na Slovensku v prípade predaja nehnuteľnosti všetky hviezdy naklonené murovaným stavbám no v budúcnosti sa to určite zmení. 
  • Strecha: Krov tvorený priehradovými väzníkmi. S obytným podkrovím sa neuvažuje.
  • Inžinierské siete: Dom bude pripojený na obecný vodovod, obecnú kanalizáciu a na elektrinu. S plynom a s komínom sa neuvažuje.

Stavebné povolenie
Stavebné konanie až na jeden malý zádrheľ prebehlo bez problémov (zastavené z dôvodu nedodania stanoviska Okresného pozemkového úradu k vyňatiu pôdy - došlo k nedorozumeniu. Bolo potrebné opätovne podať žiadosť o vydanie stavebného povolenia s čím samozrejme súviselo aj opätovné zaplatenie poplatku) 

Dovoz stavebného kontajnera (zima 2013)
Keďže na pozemku sa nenachádzal žiadny objekt v ktorom by bolo možné uskladniť náradie museli sme si niečo zabezpečiť. Podarilo sa nám za rozumnú cenu kúpiť vyradený kontajner.

Dovoz stavebného kontajnera


Vytýčenie pozemku (leto 2014)
Po vydaní stavebného povolenia a nadobudnutí jeho právoplatnosti sme nechali geodetom vyznačiť hranice pozemku a orientačné hranice domu kvôli prvotným zemným prácam.

Za necelý rok to troška zarastlo 


Na časti pozemku ešte nasadené obilie 


Pokosený pozemok 

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. pekný projekt, ako ste riešili zadverie? Sú tam dvere? Musia tlam byť dvere? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem, ano v zadveri su dvere. Ci musia? Nemusia no odporucam ich dat. Predsa len tam su topanky co sice riesi rekuperacia no v zime sa otvaraju dvere a pekne "tlmia" teplotne zmeny. Viete si to pozriet v dalsich clankoch na raciodom.blogspot.com

      Odstrániť

Zverejnenie komentára